donderdag 2 februari 2017

Autorijden tips van Bott: Laagstaande zon

Het gevaar van de laagstaande zon tijdens het autorijden en wat je er tegen kunt doen.

Niet enkel in de lente kan je last hebben van een laagstaande zon. Ook in deze wintermaanden komt een laagstaande zon met regelmaat voor en ervaren steeds meer automobilisten het gevaar hiervan. In dit artikel geven wij daarom een aantal tips voor het veilig deelnemen aan het verkeer tijdens dagen met een laagstaande zon.

Laatste spraken wij iemand die ons vertelde dat hij in de auto al een paar keer was verrast door de felle voorjaarszon. Wat vervelender was, de zon had hem in een gevaarlijke situatie gebracht.

Uit onderzoek van Specsavers is gebleken dat bijna de helft van de Nederlandse automobilisten tijdens het autorijden wordt verrast door slecht zicht als gevolg van de laagstaande zon.

Door de felle zon is de kans op ongevallen veel groter dan normaal. Veilig Verkeer Nederland schat dat ongeveer 1200 verkeersongevallen per jaar (deels) te wijten zijn aan verblinding door de zon.Wat kun je hier tegen doen?

Zorg voor schone ruiten:
Een vieze of beschadigde autoruit maakt het nog moeilijker om te kunnen zien tijdens een laagstaande zon. Een voor de hand liggende oplossing: schoonmaken! Zorg ervoor dat je hierbij zowel de autoruit aan de binnen- als de buitenkant schoonmaakt.

Leg een zonnebril in de auto:
Nog een simpele tip, maar iets wat mensen vaak vergeten: een zonnebril. Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt, in ons land weet je het namelijk nooit wanneer de zon ineens tevoorschijn komt. Liefst een behoorlijk donkere, in geval van felle laagstaande zon.
Wil je het echt goed doen? Kies dan voor een zonnebril met polariserende glazen. Deze glazen worden donkerder bij felle zon en lichter bij bewolkt weer.

Neem gas terug bij laagstaande zon:
Heb je last van de laagstaande zon? Pas dan je snelheid aan en neem wat gas terug. Dit geeft je net die ene seconde extra om te kunnen reageren als dat nodig blijkt.


Ben ook alert op achteropkomend verkeer
Door de zon zijn je spiegels nauwelijks bruikbaar. Kijk daarom goed over je schouder voor je van rijbaan wisselt of een andere manoeuvre wil uitvoeren. Het verstellen van uw (achteruitkijk)spiegel kan het zicht ook verbeteren. Veiligheid staat voorop !!

Wil jij je gereedschap in je bedrijfswagen veilig vervoeren?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten