maandag 2 november 2015

Rijden of glijden? 5 fabels over winterbanden

De herfst is in volle gang en bij veel automobilisten begint het te kriebelen; moet ik wel of geen winterbanden (laten) monteren? In dit artikel: Vijf fabels over winterbanden.


1.       Winterbanden zijn niet nodig in Nederland
In Nederland bestaat geen winterbandenplicht en volgens de Consumentenbond is dat maar goed ook. Winterbanden zijn pas nodig  zodra het begint te sneeuwen en dat was de afgelopen zachte winter nauwelijks het geval.
Wel zeker is: met een goede winterband is de remweg op besneeuwde, gladde of natte wegen aanmerkelijk korter dan op zomerbanden.


2.       Een bandenwissel is onnodig, er zijn immers vierseizoenenbanden
Veel bandenfabrikanten brengen banden op de markt die elk jaargetijde voldoende grip zouden moeten bieden. Helaas blijkt van deze claim weinig te kloppen. Uit een test van de Consumentenbond is gebleken dat geen van de vier geteste vierseizoenenbanden een behoorlijk rapportcijfer kregen.
Geen enkele van de onderzochte typen doet het goed op een natte weg. En drie van de vier scoren slecht tot zeer slecht op een droge weg. De Consumentenbond raadt het gebruik van vierseizoenenbanden af: bij hogere snelheden en als de wagen zwaar beladen is, loopt de automobilist zelfs de kans de macht over het stuur te verliezen.


3.       Wie winterbanden gebruikt, is flink meer geld kwijt
Dit valt mee: wanneer u namelijk op twee sets rijdt, slijten de banden maar half zo snel. Wie normaal gesproken drie jaar met een set banden doet, kan met winterbanden in theorie zes jaar toe. Er zijn natuurlijk wel iets aan extra kosten: Er moeten vier velgen worden bijgekocht.

Het op dezelfde velg wisselen van zomer- en winterbanden wordt afgeraden omdat vaak wisselen niet goed is voor de band. Er moet worden betaald voor de jaarlijkse wissel en soms voor de opslag van de andere banden. De kosten kunnen variëren per aanbieder.4.       Slechte winterbanden bestaan niet meer
Helaas. De Winter 101 van het illustere merk Achilles scoort in de test van de Consumentenbond een 1 (zeer laag), net als de Infinity Winter Hero INF 049.
Verder raadt de Consumentbond af: de Kumbho Solus, de Uniroyal AllSeasonExpert, de Star Performer SPTS AS en de Cooper WeatherMaster SA2.

De bekendere merken als Michelin, Continental, Dunlop en Firestone scoren in deze test beter dan gemiddeld. Al scoorde ook de bekendere Vredestein Quatrac Lite slechts een 3,8.


5.       Zonder winterbanden ben ik niet verzekerd
Wie zonder winterbanden en bij hevige sneeuwval de weg op gaat en een aanrijding veroorzaakt, is gewoon verzekerd omdat winterbanden niet wettelijk verplicht zijn in Nederland. In landen waar dit wel het geval is, gelden soms andere regels.

Zo kan iemand die in Duitsland betrokken is bij een aanrijding zonder winterbanden (deels) aansprakelijk worden gesteld. Houd hier dus ook met vakantie en wintersport rekening mee!

Geen gladde laadvloer in je bedrijfswagen? Check onze antislipmat 

1 opmerking:

  1. Top dat er puntsgewijs alle fabeltjes over winterbanden van tafel worden geveegd. Zo weet je waar, wat en wanneer je er aan toe bent.

    BeantwoordenVerwijderen