donderdag 28 september 2017

Elektrisch rijden: daar kun je niet meer omheem

Elektrische rijden


Zeker het afgelopen jaar is elektrisch rijden steeds vaker het onderwerp dat aangesneden wordt op verjaardagen, feestjes en avonden uit. Het heeft voor de lease rijder dan ook een heel groot voordeel ten opzichte van een diesel of benzine auto. Met een volledig elektrisch auto heb je te rekenen met een bijtelling van ‘maar’ 4% .
Het rijden van een volledig elektrische auto zoals bijvoorbeeld een Tesla heeft dus, grote, financiële voordelen. Voorheen was er altijd nog het probleem dat je niet ver kon rijden met een volledig elektrische auto, waardoor ze vooral geschikt waren als stadsauto.

Maar hier zien ze duidelijk verandering in komen, de accu’s worden bij wijze van spreken et de dag beter en het actieradius van de gemiddelde volledig elektrische auto is al gestegen naar de +/- 400 (werkelijke) kilometer. Voor de zakelijke rijder is dit een must, vanwege de vaak lange afstanden die afgelegd worden op een dag. Hierbij is het dan niet wenselijk om veelvuldig op een dag de auto op te moeten laden.

Maar hoe gaat deze ontwikkeling voor de bestelbussen en vrachtwagens? In de afgelopen jaren zijn er al diverse maatregelen getroffen om ze zuiniger te maken, zoals de toevoeging van AdBlue voor vrachtwagens. Daarnaast zijn er vanuit de overheid maar ook vooral gemeentes initiatieven om de ondernemer ‘groener’ te laten rijden, althans het zal wel moeten!

15 september jongstleden heeft de stad Utrecht aangekondigd dat zij vanaf 2025 geen vrachtwagens en bestelbussen meer in het centrum willen hebben die op benzine of diesel rijden. Vanaf 2018 wordt het voetgangersgebied fors uitgebreid en in die zone mogen vanaf 2025 nog enkel vrachtwagens en bestelbussen komen die géén uitstoot hebben.De evolutie dat er steeds meer personenauto’s zijn die volledig elektrisch rijden zal ook in de transportwereld doorgevoerd worden. Momenteel zijn er twee mogelijkheden, waterstof of elektrisch.
Met besluiten zoals de stad Utrecht heeft genomen, dwingen ze de winkeliers en ketens die gevestigd zitten in de binnenstad over te stappen op voertuigen die geen uitstoot meer hebben.

Maar als we dan elektrisch moeten gaan rijden, hoe kunnen we dan een zo groot mogelijke actieradius behalen? Hierin is natuurlijk de fabrikant van de voertuigen het belangrijkst. Het voertuig moet zo licht, doch veilig, mogelijk zijn en de toegepaste techniek van accupakketten en elektromotoren moet ‘state of the art’ zijn.

Ook de eigenaar van de elektrische bestelbus kan zo zijn steentje bijdragen. Alles draait om gewicht en aangezien de auto zwaar beladen zal worden voor het afleveren van goederen moet er gekeken worden waar gewicht bespaard kan worden.

Een heel belangrijk onderdeel hierin is de inrichting van de bestelbus. Kies hierbij voor een lichtgewicht, maar toch zeer sterk, materiaal zoals aluminium. Dit heeft overigens niet alleen voordelen voor een toekomstige elektrische bestelbus maar ook voor de huidige auto waarmee je rijdt. Iedereen wil toch brandstof besparen waar mogelijk?!


Kies daarom voor dé lichtgewicht bedrijfswageninrichting van vandaag, Bott !

1 opmerking:

  1. Je ziet steeds meer elektrische auto's op de markt komen. Maar ik vraag me af in hoeverre je mensen kan verplichten om zo'n auto aan te schaffen

    BeantwoordenVerwijderen